Поради психолога

Наші чудові діти!

Всі чули , що таке самооцінка ?

Це уявлення людини про важливість своєї особистості, діяльності серед інших людей і оцінювання себе і власних якостей,  почуттів, достоїнств і недоліків, вираз їх відкрито чи навіть закрито.

 Ви знаєте, що плив самооцінки проявляється в задоволеності або незадоволеності людини досягненням успіху або появи невдачі. Наприклад , в своїй практичній діяльності, буть-то навчання , гра, тощо, людина звичайно прагне до досягнення таких результатів, які узгоджуються з його самооцінкою, сприяють її зміцненню, нормалізації. Тут же варто відзначити залежність самооцінки від результату діяльності.

Я впевнена, що серцевиною почуття власної гідності та самооцінки – є самоповага.

Що таке повага? Це почуття, що виникає тоді, коли ми помічаємо в іншій людині те, що самі вважаємо важливим і значущим, до чого самі прагнемо. Значить, самоповага – все те ж саме, тільки спрямоване на своє “Я”.

Я поважаю себе за те, що якісь мої дії і вчинки відповідають моїм уявленням про те, що є цінним.

Поважаючи іншу людину, я не ображаю його, обходжуся з ним як з цінністю. Це відноситься і до самого себе. Почуття власної гідності засновано саме на цій базовій  самоповазі.

Незважаючи ні на що, я маю право бути, і у мене є своє місце в цьому світі, і ніхто не має права позбавити його.

Намагатися принизити – значить намагатися скинути людини з цього місця в бруд. Змусити його сумніватися в тому, що він взагалі має право на щось. “Твоє місце у …”

Поважати себе – значить помічати в собі те, що усвідомлюєш як цінне і важливе. В першу чергу – свої потреби, емоції та життєві цінності. А для цього необхідно відчувати їх і уявляти собі власну систему цінностей, та цінностей своєї родини.

Самоповага уможливлює сприйняття критики, тому що вона перестає бути приниженням, так як невдача – це вже не вирок, а просто подієвий факт. Вибудовується свого роду ієрархія того, що заслуговує на повагу, від незначного до важливого:

 –  володіння чим-небудь;

 – досягнення чого-небудь ;

– якості, які людина проявляє у своїй діяльності.

Отже, почуття власної гідності – це здатність цінувати власне існування як таке, бачити в собі те, що сам вважаєш значущим і здатність орієнтуватися на ці цінності. Втім, не обов’язково побачити в собі щось цінне. Це можна створити – просто роблячи те, що вважаєш гідним поваги.

Тому, ПОВАЖАЙТЕ один одного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.